🎃Wegańskie Risotto Dyniowe z pieczonym tofu
Jak już pewnie zauważyliście w mojej kuchni ostatnio dominuje dynia, wiec jeśli wy tez lubicie takie smaczki- przypominam przepis na super jesieniarski, prosty obiad lub kolacje!
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
1 porcja
Składniki 1x
- 1/4 dyni piżmowemu pokrojonej w kostkę
- 1/4 posiekanej cebuli
- 1 łyżka wegańskiego masła/ margaryny
- 150 g ryżu najlepiej arborio ale ja użyłam zwykłego 🫣
- 1 opakowanie tofu wędzonego
- 1/2 szklanki białego winka
- gorąca woda/ bulion do podlewania (ok 1/2 litra)
- przyprawy: sól, pieprz, papryczka ostra, świeża lub suszona szałwia i tymianek
Dodatki
- *opcjonalnie – łyżka ketchupu i płatków drożdżowych dla podbicia umami🙌🏻
Jak przygotować risotto?
1.Podsmażamy na masełku dynie, cebule z przyprawami, gdy lekko zmięknie dodajemy tofu.
2.Cały czas mieszamy, dodajemy ryż i wino.
3. Następnie dodajemy stopniowo po kilka łyżek bulionu/ wody, aż ryż będzie w pełni ugotowany, a dynia miękka.
Na wierzchu dodałam więcej podpieczonego tofu -PYCHOTA 👏🏻
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy