✨TACOSY Z SOCZEWICY✨
Ostatnio jedna z Was przypomniała mi o tym przepisie, wiec przy nowym tygodniu i ja przyszłam Wam go przypomnieć!🥰
WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, WYSOKOBIAŁKOWE PLACKI/TACOSY !
🔥Podstawa to WODA SOCZEWICA I SÓL (ale nawet nie wiem czy sól liczyć jako składnik 😅❓)
Ja zrobiłam je w wersji z przyprawą curry z miętowym jogurtem z groszkiem.🌱
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
2 porcje
Składniki 1x
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 szklankę wody do namoczenia!
- 2/3 szklanki wody
- łyżeczka soli lub czubata łyżeczka przyprawy curry, ale może być mieszanka przypraw meksykańskich włoskich lub innych ulubionych
Dodatki
- *opcjonalnie, ale polecam żeby były lżejsze- płaska łyżeczka proszku do pieczenia!
Jak przygotować tacosy?
1. Soczewicę moczę w wodzie min 3-4h. Następnie dokładnie płukam na sitku.
2. Dodajemy 2/3 szklanki wody
3. DOKŁADNIE BLENDUJEMY
4. Doprawiamy dodając łyżeczkę soli lub czubatą łyżeczkę przyprawy curry, ale może być mieszanka przypraw meksykańskich włoskich lub innych ulubionych 🙂
5. Mieszamy i smażymy na lekko naoliwionej patelni z dwóch stron ok 2-3 min
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy