

🌟Wegańskie delikatne jak chmurka ROLSY SZARLOTKOWE z kremem z NERKOWCÓW✨
🧬MAKRO 1/10 = 174 kcal 4,5B/ 4,9T/30,9W🧬
Praca z drożdżami wymaga cierpliwości, ale jest jednocześnie dla niczym najlepsza terapia dla spokoju ducha 💫👏🏻
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
2 porcje
Składniki
- 150 g mleka sojowego
- pół opakowania drożdży instant -ok 4 g
- 250g -300g mąki*
- łyżka roztopionego masła wegańskiego lub oleju
- 2 łyżki brązowego cukru +opcjonalnie kropelki słodzące waniliowe
- 150g prażonych jabłek
- cynamon
Krem SERNIKOWY Z NERKOWCÓW: - 50g nerkowców
- 30g jogurtu sojowego
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Dodatki
- xxx
Jak przygotować rolsy szarlotkowe?
1.Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy, roztopione masło lub olej, cukier oraz drożdże.
2.Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego- cierpliwe, aż nie będzie kleić się do rąk i uformuje elastyczną kule – ok 10 min ręcznej roboty
3.Formujemy kulkę przyrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ok 20-30 min.
4.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy jabłkami i posypujemy cynamonem. Rolujemy i kroimy na mniejsze rollsy- ok10
5. Rollsy wykładamy w mniejszej okrągłej. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min i pędzelkiem smarujemy na wierzchu mlekiem sojowym.
6.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25-35min, aż rollsy będą rumiane.
Krem:
1. Moczymy nerkowce we wrzątku- najlepiej przez noc lub na min 1 h.
2. Blendujemy wszystkie składniki na gładki krem.
3. Dostosowujemy słodycz i kwaskowość pod swoje preferencje 🙂 (krem po czasie gęstnieje i lekko zmienia kolor- to normalne!)
Gdy rollsy lekko wystygną smarujemy kremem i zajadamy z dobrą kawusią ❤️
__________
PRZEPIS KROK PO KTOKU ZNAJDZIESZ TAKŻE W MOICH REELSACH NA INSTAGRAMIE!🎥
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy