Przejdź do treści

RISOTTO DYNIOWE Z PIECZONYM TOFU

  • Przepisy

🎃Wegańskie Risotto Dyniowe z pieczonym tofu

Jak już pewnie zauważyliście w mojej kuchni ostatnio dominuje dynia, wiec jeśli wy tez lubicie takie smaczki- przypominam przepis na super jesieniarski, prosty obiad lub kolacje!

Oto moja propozycja 🫶🏻

Cook time

20 min

Prep time

10min

Porcje

1 porcja

Składniki  1x

  • 1/4 dyni piżmowemu pokrojonej w kostkę
  • 1/4 posiekanej cebuli
  • 1 łyżka wegańskiego masła/ margaryny
  • 150 g ryżu najlepiej arborio ale ja użyłam zwykłego 🫣
  • 1 opakowanie tofu wędzonego
  • 1/2 szklanki białego winka
  • gorąca woda/ bulion do podlewania (ok 1/2 litra)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryczka ostra, świeża lub suszona szałwia i tymianek

Dodatki

  • *opcjonalnie – łyżka ketchupu i płatków drożdżowych dla podbicia umami🙌🏻

Jak przygotować risotto? 

1.Podsmażamy na masełku dynie, cebule z przyprawami, gdy lekko zmięknie dodajemy tofu.

2.Cały czas mieszamy, dodajemy ryż i wino.

3. Następnie dodajemy stopniowo po kilka łyżek bulionu/ wody, aż ryż będzie w pełni ugotowany, a dynia miękka.

Na wierzchu dodałam więcej podpieczonego tofu -PYCHOTA 👏🏻

SMACZNEGO❤️

Zobacz inne przepisy

close

Dołącz do mnie!

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z promocjami i nowościami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *