✨Wegańskie racuszki jabłkowe z dyniowym karmelem✨
Mam dla Was wyczekany przepis na idealne drożdżowe racuszki z jabłkami!
Do tego prawdziwie jesieniarski sos na bazie dyni by dodać te wisienkę na torcie!
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
2 porcje
Składniki 1x
- 150 g mąki
- 150 ml mleka roślinnego
- ok 3-4g suchych drożdży
- jabłko
- łyżka cukru
- łyżka erytrolu (lub więcej cukru)
- 1/2 łyżeczki sody ew. proszku do pieczenia (tu zastępuje nam to pucharowa której zwykle dodają jajka!)
- olej do smażenia
Dodatki
- *opcjonalnie – olej do smażenia
Jak przygotować racuszki?
1. Mleko roślinne podgrzewam w rondelku aby było letnie (takie ze mogę wsadzić palec i nie jest za gorące!) dodaje cukier, łyżkę mąki, drożdże i odstawiam na ok 5-10 min.
2. W tym czasie obieram i kroje jabłko oraz mieszam pozostałe składniki.
3. Dodaje jeszcze letnie mleko do mąki. I wyrabiam łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 20- 30 minut by drożdże zaczęły pracować.
4. Dodaje do ciasta jabłka i rozgrzewam olej.
5. Smażę po 1-2 łyżki ciasta, na średnim ogniu aż będą rumiane.
✨Dyniowy karmel✨
Składniki 1x
• 2 łyżki gęstego puree z dyni* (domowe lub kupne)
• 2 łyżki (lub więcej) dobrej jakości syropu klonowego
• 2 -3 łyżki mleka roślinnego
•szczypta soli
Jak przygotować karmel?
1. Wszystkie składniki mieszam lub blenduje. Dostosowując słodycz i gęstość do preferencji :)*
Podajemy placuszki z odrobiną cukru pudru (u mnie z erytrolu) oraz dipem lub ulubioną kwaśną konfiturą i jogurtem🫶🏻
*każde puree z dyni będzie się trochę różnic w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania puree. 🙂
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy