Przejdź do treści

RACUSZKI JABLKOWE Z DYNIOWYM KARMELEM

  • Przepisy

✨Wegańskie racuszki jabłkowe z dyniowym karmelem✨

Mam dla Was wyczekany przepis na idealne drożdżowe racuszki z jabłkami!

Do tego prawdziwie jesieniarski sos na bazie dyni by dodać te wisienkę na torcie!

Oto moja propozycja 🫶🏻

Cook time

20 min

Prep time

10min

Porcje

2 porcje

Składniki  1x

  • 150 g mąki
  • 150 ml mleka roślinnego
  • ok 3-4g suchych drożdży
  • jabłko
  • łyżka cukru
  • łyżka erytrolu (lub więcej cukru)
  • 1/2 łyżeczki sody ew. proszku do pieczenia (tu zastępuje nam to pucharowa której zwykle dodają jajka!)
  • olej do smażenia

Dodatki

  • *opcjonalnie – olej do smażenia

Jak przygotować racuszki? 

1. Mleko roślinne podgrzewam w rondelku aby było letnie (takie ze mogę wsadzić palec i nie jest za gorące!) dodaje cukier, łyżkę mąki, drożdże i odstawiam na ok 5-10 min.
2. W tym czasie obieram i kroje jabłko oraz mieszam pozostałe składniki.
3. Dodaje jeszcze letnie mleko do mąki. I wyrabiam łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 20- 30 minut by drożdże zaczęły pracować.
4. Dodaje do ciasta jabłka i rozgrzewam olej.
5. Smażę po 1-2 łyżki ciasta, na średnim ogniu aż będą rumiane.

✨Dyniowy karmel✨

Składniki  1x

• 2 łyżki gęstego puree z dyni* (domowe lub kupne)
• 2 łyżki (lub więcej) dobrej jakości syropu klonowego
• 2 -3 łyżki mleka roślinnego
•szczypta soli

Jak przygotować karmel? 

1. Wszystkie składniki mieszam lub blenduje. Dostosowując słodycz i gęstość do preferencji :)*

Podajemy placuszki z odrobiną cukru pudru (u mnie z erytrolu) oraz dipem lub ulubioną kwaśną konfiturą i jogurtem🫶🏻
*każde puree z dyni będzie się trochę różnic w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania puree. 🙂

SMACZNEGO❤️

Zobacz inne przepisy

close

Dołącz do mnie!

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z promocjami i nowościami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *