Przejdź do treści

FRANCUSKIE ROŻKI ZE SZPINAKOWO-POMIDOROWYM FARSZEM

  • Przepisy

✨Wegańskie francuskie rożki ze szpinakowo- pomidorowym farszem✨

Przegrzebuje ostatnio przepisy w poszukiwaniu inspiracji na weekendowe imprezowe przekąski🥂 wiec podrzucam Wam mój przepis przypominajke!

Przepis już w rolce na profilu, ale wiem ze nie wszystkim wyświetlają się one teraz jak powinny także dzisiaj wjeżdża post, a u mnie chyba wjeżdżają do piekarnika w sobotę na moją uro imprezke 🥳🙈🥂

Oto moja propozycja 🫶🏻

Cook time

20 min

Prep time

10min

Porcje

2 porcje

Składniki 

  • 150 g mleka sojowego
  • opakowanie ciasta francuskiego🥐
  • 400 g szpinaku🥬
  • 5-7 pomidorów suszonych🍅 +łyżka oleju z zalewy
  • 3 ząbki czosnku🧄
  • 1/2 cebuli🧅
  • 7 łyżek jogurtu sojowego🦴
  • 2 łyżki płatków drożdżowych🧀(lub sera jeśli nie musi być wegańskie)
  • garść świeżej bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej 🌱
  • ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku

Dodatki

  • xxx

Jak przygotować rolsy szarlotkowe? 

1. Cebule drobno siekamy, pomidory kroimy w paseczki
2. Dodajemy na patelnie łyżkę oleju z zalewy z pomidorów, posiekaną cebule, przeciśnięty czosnek oraz pokrojone pomidory suszone. Lekko solimy. Smażymy aż cebula się zarumieni po czym dodajemy posiekany szpinak, a po chwili jogurt, płatki drożdżowe i przyprawy do smaku. Jeśli masa będzie zdecydowanie za gęsta możemy dodać odrobine wody.
3. Farsz studzimy. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, i dodajemy po łyżeczce farszu- sklejamy boki po skosie
5. Smarujemy nasze kieszonki roślinnym mlekiem z odrobiną soli, cukru lub syropu klonowego. Opcjonalnie posypujemy czarnuszką
6. Pieczemy ok 15 min aż będą złote.

SMACZNEGO❤️

Zobacz inne przepisy

close

Dołącz do mnie!

Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z promocjami i nowościami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *