✨Wegańskie francuskie rożki ze szpinakowo- pomidorowym farszem✨
Przegrzebuje ostatnio przepisy w poszukiwaniu inspiracji na weekendowe imprezowe przekąski🥂 wiec podrzucam Wam mój przepis przypominajke!
Przepis już w rolce na profilu, ale wiem ze nie wszystkim wyświetlają się one teraz jak powinny także dzisiaj wjeżdża post, a u mnie chyba wjeżdżają do piekarnika w sobotę na moją uro imprezke 🥳🙈🥂
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
2 porcje
Składniki
- 150 g mleka sojowego
- opakowanie ciasta francuskiego🥐
- 400 g szpinaku🥬
- 5-7 pomidorów suszonych🍅 +łyżka oleju z zalewy
- 3 ząbki czosnku🧄
- 1/2 cebuli🧅
- 7 łyżek jogurtu sojowego🦴
- 2 łyżki płatków drożdżowych🧀(lub sera jeśli nie musi być wegańskie)
- garść świeżej bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej 🌱
- ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku
Dodatki
- xxx
Jak przygotować rolsy szarlotkowe?
1. Cebule drobno siekamy, pomidory kroimy w paseczki
2. Dodajemy na patelnie łyżkę oleju z zalewy z pomidorów, posiekaną cebule, przeciśnięty czosnek oraz pokrojone pomidory suszone. Lekko solimy. Smażymy aż cebula się zarumieni po czym dodajemy posiekany szpinak, a po chwili jogurt, płatki drożdżowe i przyprawy do smaku. Jeśli masa będzie zdecydowanie za gęsta możemy dodać odrobine wody.
3. Farsz studzimy. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni
4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, i dodajemy po łyżeczce farszu- sklejamy boki po skosie
5. Smarujemy nasze kieszonki roślinnym mlekiem z odrobiną soli, cukru lub syropu klonowego. Opcjonalnie posypujemy czarnuszką
6. Pieczemy ok 15 min aż będą złote.
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy