✨DYNIOWY TOFURNIK✨
Hejka! Przychodzę dzisiaj z przypominajką przepisu NA FIT DYNIOWY SERNIK!
🔮MAKRO: 1/8 sernika to ok 180 kcal 6W/20W/10T🧬
Wegański, FIT, bez cukru i bez glutenu 😍! Nie bójcie się to nie oznacza ze bez smaku!
✨JEST PRZEPYSZNY✨
Oto moja propozycja 🫶🏻
Cook time
20 min
Prep time
10min
Porcje
2 porcje
Składniki – SPÓD
- mąka migdałowa 60g
- maka bezglutenowa 60g
- 40 g erytrytolu
- 25g oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
- szczypta soli
Dodatki
- xxx
Jak przygotować spód do tofurnika?
- Składniki mieszam rękami na mokry piasek i wysypuje na spód małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymam w lodowce, zanim masa sernikowa będzie gotowa.
TIP- jeśli nie musi być dla Was fit i bez glutenu- zamieńcie mąki na zmielone ciasteczko korzenne lub herbatniki!🍪
Składniki – MASA SERNIKOWA
- 260g dyni po upieczeniu
- 180g tofu
- 300g jogurtu roślinnego
- 20g budyniu lub skrobi ziemniaczanej
- 1/3- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 150- 200g erytrytolu lub innego słodzidła (próbujcie do smaku! 😋)
- łyżeczka przyprawy do piernika, szczypta soli
Jak przygotować masę sernikową?
1. Wszystkie składniki blenduje na gładką masę i wylewam na spod.
2. Wstawiam sernik w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z wodą) do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni na ok 1h.
3. Wyciągam i odstawiam do ostygnięcia przed krojeniem!
4.Polałam całość rozpuszczonym kremem ciasteczkowym i posypałam ziarnami kakaowca 🤤❤️🔥
SMACZNEGO❤️
Zobacz inne przepisy